Jethro Tull    

John Evan Band spiller blues i 1965-66
Jethro Tull startede sit liv i Blackpool i 1967. Ian Anderson, Jeffrey Hammond og John Evan (oprindelig Evans) gik i skole sammen i Blackpool. Ian Anderson var født i Dunfermline i Skotland, men flyttede til Blackpool i 1960. De tre skulle senere alle blive medlemmer af Jethro Tull. John Evan var blevet fan af The Beatles efter at have set dem på fjernsynet, og skønt han var en god pianist, besluttede han sig for at spille trommer. Sammen med Anderson, som havde fået fat i en akustisk guitar, og Hammond på bas, begyndte de tre at spille blues.
 
De spillede en tid i lokale klubber, men Evan blev påvirket af Georgie Fame og The Animals og skiftede til orgel. Barrie Barlow kom med på trommer sammen med guitarist Mike Stevens. I 1964 var også guitarist Chris Riley blevet medlem, og de 6 drenge tog navnet: John Evan Band. Bandet spillede rundt omkring i det nordvestlige England, og musikken var blues-inspireret. Hammond forlod bandet og blev kortvarigt erstattet af Derek Ward og derefter af Glen Cormick. Chris Riley forlod også bandet og blev erstattet af Neil Smith.
 
I november 1967 flyttede bandet til Londonområdet, og fik base i Luton. De fik en kontakt med Terry Ellis og Chris Wright, og Niel Smith blev erstattet af Mick Abrahams. Det stod dog hurtigt klart, at det var svært at få jobs og betaling for et stort band, så bandet besluttede at splitte op. Ian Anderson, Mick Abrahams og Glen Cormick besluttede sig for at fortsætte sammen med Abrahams’ ven, trommeslageren Clive Bunker. Stilen var fortsat rock/blues.

 

Det originale cover til Thick as a Brick
Band-navne blev på det tidspunkt ofte tildelt af gruppernes booking-agenter, og en sådan, der var interesseret i historie, foreslog navnet Jethro Tull, efter en engelsk landbrugspioner fra 1700-tallet. Navnet blev officielt, da gruppen skulle oplyse et navn til et job, og valgte dette. Gruppen fortsatte med udskiftninger og varierende jobs og stil frem til 1979. Bl.a. optrådte gruppen sammen med Jimi Hendrix, Led Zeppelin og Vanilla Fudge ved forskellige lejligheder.
 
Først fra 1976-1977 begyndte Jethro Tull at vende sig mod den folk/rock-stil, som måske er den stil, de er mest kendt for blandt mange, selvom det kun varede et par år, før gruppen tog et markant skift i stil og bl.a. med brug af synthesizers, bekendte sig til den elektroniske rock i 1980. Der var dog strejf af folk/rocktoner tidligere, ikke mindst på grund af Ian Andersons fløjtespil.
 
Gruppens nok mest kendte indspilning er Thick as a Brig, fra slutningen af 1971, og knytter sig til historien om en skoleelev, Gerald Bostock, der vandt en litteraturkonkurrence med et digt, som skabte vilde diskussioner om hvorvidt han selv havde skrevet det. Men Ian Anderson og Jethro Tull gik hurtigt i studiet, skønt Anderson, som normalt havde alt klar, kun havde ganske lidt materiale. Han måtte hver morgen stå tidligt op, for at forberede dagens arbejde i studiet. Indspilningen tog mindre end to uger, og efterarbejdet 2-3 uger. Indspilningen har efterfølgende opnået en slags kult-status.