Fairport Convention    

1967 -> Martin Lamble, Simon Nicol, Judy Dyble
Richard Thompson, Iain Matthews, Ashley Hutchings
Fairport Convention, som denne side jo handler om, blev stiftet i 1967 af Ashley Hutchings, Simon Nicol, Richard Thompson og Shaun Frater. De havde hver især været omkring andre grupper, men fandt sammen i øvelokalet i huset, hvor Nicols far drev forretning i stuetagen. Huset blev kaldt Fairport, og således opstod navnet (Convention = møde). Gruppen fik hurtigt jobs på mindre spillesteder.
 
Efter nogle få måneder opdagede manager Joe Boyd gruppen, og han skaffede dem en pladekontakt med Polydor Records. Boyd foreslog, at de fik endnu en mandestemme i bandet, og resultatet blev at Iain Matthews blev medlem. Disse 5 lavede den første LP, som meget opfindsomt fik navnet: Fairport Convention.
 
Du kan følge gruppens sammensætning gennem de følgende år, og deres udgivelser under MEDLEMMER og UDGIVELSER.
 
Den 12. maj 1969, på vej hjem fra et job i Birmingham, forulykkede deres bil på M1 motorvejen, med katastrofale følger. Martin Lamble blev, kun 19 år gammel, dræbt sammen med Jeannie Franklyn, Richard Thompson’s kæreste. De øvrige medlemmer fik mere eller mindre alvorlige skader og var tæt på at opløse bandet, men da Dave Mattacks og Dave Swarbrick tilbød sig som medlemmer, valgte de at fortsætte.
 
Boyd installerede bandet i et hus i Hampshire hvor de, som de første, for alvor fik indarbejdet den stil, som fik navnet folk/rock. Fairport blev genrens ubestridte førergruppe, og med LP-en Liege & Lief fra 1969, der betragtes som en af deres bedste, slog de positionen fast med manér.
 
1970-erne blev forandringens tid for Fairport, og uoverensstemmelser om gruppens stil og repertoire førte til ændringer. Ashley Hutchings, der ønskede et mere traditionelt musikvalg, forlod Fairport og dannede efterfølgende to grupper, Steeleye Span og The Albion Band, som blev konkurrenter til Fairport Convention, og som også fik betydning for den engelske folk/rock-scene. Sandy Denny forlod også gruppen for at danne sin egen gruppe, Fotheringay.

 

Det nuværende Fairport Convention
Dave Pegg tog over på basguitaren, og har været gruppens faste medlem lige siden. Der blev ikke gjort noget seriøst forsøg på at erstatte Sandy Denny, og bortset fra hendes korte genvisit i 1974, har gruppens vokale udfoldelse været præget af mandsstemmer siden da. Simon Nicol forlod bandet i 1971, for at slutte sig til The Albion Band, og blev kort efter fulgt af Dave Mattacks.
 
I 1973 vendte Dave Mattacks tilbage og to tidligere medlemmer af Sandy Denny’s Fotheringay, Sandys australske mand, Trevor Lucas, og amerikaneren Jerry Donahue, blev også medlemmer af Fairport. Sandy Denny kom tilbage i 1974, og det resulterede bl.a. i LP-en Rising for the Moon, som undertegnede personligt synes er en af de bedste. Sandys ophold i gruppen blev kort. Under indspilningen af Rising for the Moon, blev Dave Mattacks uvenner med produceren Glyn Johns, og blev erstattet af den tidligere Grease Band-trommeslager Bruce Rowland.
 
Gruppen fortsatte med at indpille plader og give koncerter frem til 1979, hvor interessen for folk/rock efterhånden var falmet en hel del. Bandet have ingen pladekontrakt, og Dave Swarbrick havde pådraget sig tinnitus, hvilket gjorde det svært med de højlydte live-koncerter, så det blev besluttet at opløse bandet.
 
I de følgende år fortsatte de nu tidligere medlemmer med deres egne gøremål. Bruce Rowland opgav sin musikalske karriere og flyttede til Danmark, hvilket resulterede i at Dave Mattacks optrådte med gruppen ved de lejligheder, hvor de havde nogle tilfældige jobs. Det blev også til indspilning af en enkelt LP: Meet on the Ledge. Dave Pegg havde et kort stævnemøde med Jetho Tull. Simon Nicol og Dave Swarbrick dannede en akustisk duo, men samarbejdet vanskeliggjordes af Swarbricks pludselige beslutning om at flytte til Skotland, for at fokusere på sit nye projekt: Whippersnapper.
 
I 1985 var Nicol, Pegg  og Mattacks igen parate til at indspille plader i Fairports navn, men da Dave Swarbrick i Skotland ikke var interesseret, kontaktede de jazz- og folkemusik-fiddleren Ric Sanders for at få hjælp til LP-en Glady’s Leap. Efter indspilningen var Nicol, Pegg og Mattacks parate til at genoplive Fairport Convention, og inviterede Ric Sanders til at være med sammen med multi-instrumentalisten Maartin Allcock. Dette samarbejde resulterede i en lang, stabil periode, frem til 1997, hvor Allcock forlod gruppen og blev erstattet af Chris Leslie. Da Dave Mattacks i 1998 flyttede til USA, fandt gruppen den sammensætning, der stadig er aktiv i dag, med Mattacks erstatning, Gerry Conway.
 
Gruppen indspiller stadig musik i skrivende stund, og turnerer i Europa og USA, til trods for medlemmernes fremskredne alder, som er fra 61 til 70 år. Og som det fremgår af introduktionen på forsiden, er det stadigvæk absolut værd at overvære deres koncerter.